Press "Enter" to skip to content

Esitysradiosta

Esitysradio on sarja äänitettyjä keskusteluja esityksistä.

Käymme katsomassa esityksen ja keskustelemme sen jälkeen tekijöiden kanssa. Puhumme esityksestä, sen tekoprosessista ja taiteen tilasta yleensä. Projektin tarkoitus on rikastuttaa esityksistä käytävää dialogia. Haluamme tuoda kahvihuoneissa käytäviä keskusteluja yleisön ulottuville ja haastaa tekijät sanoittamaan omaa näkökulmaansa.

Meitä kiinnostaa se, miksi taiteiljat tekevät esityksiä ja mistä on kysymys juuri siinä esityksessä, jonka koimme.

Rakkaudesta lajiin,

Janina, Mira ja Tuomas

esitysradio_retkeilijat

Janina Rajakangas on koreografi, esiintyjä ja paluumuuttaja. Hän on työskennellyt  tanssijana, koreografina ja opettajana useissa Euroopan maissa. Hän valmistui koreografiksi Teatterikorkeakoulusta 2010, jonka jälkeen hän on tehnyt kolme koko illan teosta: Viimeinen tanssi ennen maailmanloppua 2011, Ihana ja hieno 2012 ja Perheestä ja peuroista (Of Family and Deer) 2014. Janinan viimeisin teos Dinosaurus 2015 on tilausteos The Place teatterilta Lontoosta. Ennen koreografin opintoja Janina opiskeli tanssitaiteen kandidaatiksi Lontoossa ja on esiintynyt tanssijana esimerkiksi ryhmille Frauke Requardt, Requardt & Rosenberg, Smallpetitklein, Lisa Torun, Iztok Kovac/En-Knap ja Robert Clark. Janina on myös opettanut nykytanssia yliopistotasolla, lapsille sekä ammattitanssijoille aamutuntien ja projektien muodossa Suomessa, Latviassa, Norjassa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, Sloveniassa, Italiassa ja Ruotsissa.

Mira Kautto on muun muassa tanssija ja koreografi. Mira on asunut Helsingissä vuodesta 2012, ja on siitä lähtien työskennellyt lähinnä Suomen ja Lontoon välillä, useimmiten yhteistyössä Jamila Johnson-Smallin kanssa, jonka kanssa hän muodostaa immigrants and animals -tanssibändin. Mira on tehnyt sooloteoksia, jotka pyörivät katsojan ja katsottavan valtasuhteiden, näkymisen ja näkymättömyyden, epäonnistumisen ja odotusten teemojen liepeillä. Mira on usein hämmentynyt, lähes aina esityksen näkemisen jälkeen.

Tuomas Laitinen on esitystaiteilija ja ohjaaja. Hän on kehittänyt erityisesti katsojan keholliseen kokemukseen perustuvia esitysmuotoja ja uudistanut katsojuutta koskevaa ajattelua. Tuomaksen tekemä esitys voi olla esimerkiksi retriitti, rituaali, teoreettinen puheenvuoro, pedagoginen menetelmä tai mysteerikoulu. Tuomas on työskennellyt viimeisen vuosikymmenen ajan Todellisuuden tutkimuskeskuksessa sekä esittävän taiteen vapaalla kentällä Suomessa ja muualla. Hän on ollut mukana edistämässä esitystaiteen rakenteiden kehittymistä ja esityksistä käytävää keskustelua mm. Esitys-lehdessä, performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskus Presentaatiossa, Esitystaiteen keskuksessa sekä MUU ry:n Amorph-performanssifestivaalin kuraattorina. Hän on julkaissut nelisenkymmentä esityksiä käsittelevää artikkelia.